Auton omistajan tulee huolehtia monesta asiasta aina vakuutuksista auton ilmastointihuoltoon

2 minuutit Julkaistu:


Auton omistajan tulee huolehtia monesta asiasta aina vakuutuksista auton ilmastointihuoltoon

Auton omistaminen tuo mukanaan niin vapautta kuin velvollisuuksiakin. Omalla menopelillä on helppo siirtyä paikasta toiseen aikatauluista ja välimatkasta riippumatta, ja autolla voi kuljettaa isompiakin määriä tavaraa. Omistajan tulee kuitenkin huolehtia muun muassa ajoluvasta, auton vakuutuksista, katsastuksesta ja huolloista. Toisin sanoen auton omistaminen maksaa paljon enemmän kuin mitä itse ajokin hinta on. Tässä artikkelissa käyn läpi joitakin asioita, joita auton omistajan tai uutta menopeliä hankkivan tulee ottaa huomioon.

Muista tarkistaa ajokortin voimassaoloaika ja tarvittavat vakuutukset

Moottoriajoneuvoa ajavalla tulee olla lainmukainen ajolupa eli ajokortti. Kerran suoritettu ajokortti ei ole voimassa ikuisesti, vaan se pitää kuljettajan iästä riippuen uusia viimeistään 15 vuoden kuluttua. Muista siis tarkistaa korttisi voimassaoloaika. Erilaisille ajoneuvoille vaaditaan erilaisia ajolupia, muun muassa moottoripyörää tai raskaampaa kalustoa ei saa ajaa pelkällä henkilöauton ajamiseen kelpuutettavalla ajokortilla.

Lain mukaan auton omistajalla on oltava vähintään liikennevakuutus, joka korvaa henkilövahingot sekä onnettomuuteen syyttömän osapuolen kulkuvälineen vahingot. Kaskovakuutus on vapaaehtoinen, mutta usein lämpimästi suositeltu, ja sillä korvataan oman auton vahingot. Kaskoja on eritasoisia - ne korvaavat siis eriasteisia vahinkoja. Vakuutusmaksujen suuruuteen vaikuttavat monet tekijät, joten tarjouksia kannattaa pyytää useammalta vakuutusyhtiöltä.

Säännöllinen huolto pitää auton ajokunnossa

Auton tulee olla lain vaatimassa kunnossa, jotta sillä saa ajaa liikenteessä. Rikkinäinen auto voi aiheuttaa onnettomuuksia ja on haitaksi ympäristölle. Auton kunto tarkastetaan säännöllisillä katsastuksilla. Ajoneuvon ikä vaikuttaa katsastustiheyteen - mitä vanhempi auto, sitä useammin se tulee katsastaa. Yli kymmenen vuotta vanha ajokki pitää katsastaa joka vuosi. Pienemmät viat eivät välttämättä aiheuta auton hylkäämistä vaan päätyvät korjauskehotukseen.

Jotta menopeli pysyisi käyttökelpoisena ja läpäisisi katsastuksen, tulee sitä huoltaa säännöllisesti. Joitakin huoltotoimenpiteitä on helppo tehdä itse, joitakin varten kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Uudelle autolle on usein asetettu niin sanotut määräaikaishuollot, jotka tulee suorittaa, jotta auton takuu pysyy voimassa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää jarrujen kuntoon sekä jakohihnaan. Säännöllinen öljyjen vaihto ja nesteiden täyttö sekä renkaiden kunnon ja ilmanpaineen tarkistus on helppo tehdä itse. Jos auton ilmastointi ei toimi tai se haisee pahalle, on aika suorittaa auton ilmastointihuolto, joita tarjoaa esimerkiksi PR-varustelu Oy. Paha haju ei kuitenkaan välttämättä lähde pelkällä auton ilmastoinnin huollolla vaan sen lisäksi tulee suorittaa mikrobeja poistava hajunpoistokäsittely. Auton ilmastointihuolto kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi.



tag:
342 sanat

minusta

Auton hankinnasta vuosihuoltoon - blogi autojen maailmasta Auto on monelle arjen sankari. Joillekin se taas on intohimon ja harrastuksen kohde. Joka tapauksessa aihe on meistä monelle ajankohtainen enemmin tai myöhemmin. Tästä blogista voitkin löytää mielenkiintoista tietoa liittyen autojen maailmaan. Oli kyseessä sitten automerkit, niiden osat, ostaminen, myyminen tai huolto, löydät täältä hyödyllisiä vinkkejä. Saatanpa innostua kirjoittelemaan myös ajoneuvojen historiasta tai ennustelemaan tulevaisuutta. Myös erilaiset moottoriurheilukisat saattavat päästä aihelistalle. Jos sinulla on aihealueeseen liittyvä artikkelitoive, kerro siitä ihmeessä. Kirjoitan mielelläni siitä mitä muut haluavat lukea. Tule siis blogini mukaan lukemaan, oppimaan, kommentoimaan ja keskustelemaan. Olit sitten alan konkari tai vasta ensimmäisen autosi omistaja, on täällä tilaa kaikkien mielipiteille.

Haku